Pinsetur til Langesund

Stemingsbilde, flatt hav, fiskestang og solnedgang. Kan livet bli bedre?

Hele teamet var klar til å fiske i Langesund området søndag 31/5 til mandag 1/6. Vi møtte opp hos Carl og vi greide målet vårt om å være på veien til kl 12.30. Vi kjørte til Nevlunghavn for å legge ut båten der. Etter å ha kjørt til feil rampe så fant vi rampen som ligger ved Omrestranda camping. Ved å velge denne rampen så sparte vi 3 nautiske mil til første fiskeplass. Utsettingen gikk fint og vi var på vei ut på fiskefeltet til kl 16.00.

Planen var å fiske fra kl 16.30 søndag til kl 09.00 mandag. Det var Jarle som hadde plukket ut steder og vi skulle fiske dypt etter target fisk brosme og lange. Stedene han hadde plukket ut holdt mål om dybde, det grunneste vi fisket på var vel 250 meter og det djupeste rundt 550-600 meter. Det var 4 spotter som var plukket ut.

Vel fremme på første fiskeplass så egnet vi opp og slapp ned. Det var i en bakke som startet på rundt 300 meter og gikk slakt nedover til ca 420 meter. Første fiskeart opp var ikke overraskende svarthå. Alle tre fikk og Jarle kom på en konkurranse, den som får flest svarthå i løpet av turen skulle få en iskald Cola når vi fylte opp bensin på båten etter turen. Det gikk en stund før første brosme var landet, og det var Carl som fikk denne på 10,1 kg, som skulle vise seg å bli den største fisken på turen etterfulgt av Jarle sin brosme på 10,08 kg. Vi fikk opp 2 brosmer på denne plassen, og det var her vi brukte mest tid.

Carl med størst brosme på turen 10,10 kg
Carl med størst brosme på turen 10,10 kg

Jarle fikk en sei på oppsveiv på ca 50 meter, så da ble det satt ut en passiv stang med agn på 40-50 meter og det gikk ikke lenge før han tok 2 til. Og etter en stund så kom det enda en. Da fant jeg også på at siden jeg ikke får noe på bunnen så legger jeg meg også oppe i vannet ca rundt midnatt. Det gikk ikke lenge før jeg også fikk en sei på bra størrelse, ca 4,5 kg. Siste seien jeg fikk var rett før vi byttet plass kl 01.30, det var turens største sei på ca 6,5 kg, bare litt større en den største til Jarle.

Jarle med pen dublett på sei
Jarle med pen dublett på sei

Sted nummer 2 ga bare uttelling i svarthåkonkurransen så det stedet ga ikke svar.

På sted nummer 2 så fikk Jarle en brosme og denne ga også uttelling og svar på svarthåkonkurransen. Her mistet Jarle ca 300 meter sene etter å ha satt seg fast. Da var vi en stang mindre.

Ca kl 06.00 så kjørte vi til den siste plassen som var utpekt og står på plotteren som «Hit skal Jarle» Dette var turens desidert beste plass, her skjedde det mye. Jarle tok i bruk reservestanga si som Carl hadde brukt til da og Carl tok reservestanga mi. Den viste seg å ha dårlig med line av god nok kvalitet. Når Carl fikk et veldig bra napp og gjorde tilslag første gangen så satt den ikke helt. Gikk ikke lenge før fisken var på igjen men da han gjorde tilslag så røyk det og 400 meter var borte på den snella også. Veldig synd for dette kunne vært turens største.

Jarle med voksen brosme
Jarle med voksen brosme

Etter det så var jeg lei av å ikke få noe så da ga jeg min stang med hel ny og fin line til Carl og tok stanga til Jarle med lite snøre igjen på. Jeg prøvde meg heller høyt i vannet etter sei. Her mistet Jarle minst 3 bra fisker. På det siste nedslippet (etter at Carl hadde innvilget oss 30 minutter ekstra fisketid) så fikk Jarle nok en gang napp. Denne gangen var han helt sikker på at dette var det tyngste på hele turen. Han satte snella i lavgir ikke pumpet så mye, dette skulle han ikke miste… Når han omsider fikk det opp så viste det seg å bare være 1 brosme som var mindre enn den største hans. Men etter å ha fått fisken opp i båten og var veldig skuffet, så la han og jeg merke til et stort plask ca 10 meter fra båten, så her måtte det ha vært en til som hadde løsnet få meter fra båten.

Antall fisk som ble tatt på turen ble: 5 brosmer, 6 sei, 11 svarthå og 1 makrell som greide å bite på en 9/0 krok med stort agn. Resultatet fra svarthåkonkurransen ble på 1. plass Carl med 5 stk, Jarle på 2. plass med 4 og til slutt meg med bare 2 stk. Carl ville ikke ha Cola så en kopp kaffe ble premien hans.

Svarthåene var plagsom denne gangen også...
Svarthåene var plagsom denne gangen også…

Det vi har lært av turen er å ha med nok sneller med god line og nok line. Jeg fisket med glidebom og tror kanskje at dette ikke er det beste etter brosme på mudderbunn. Nok en gang så var det torsk/brosme tackelet fra Elbe som ga best uttelling på opphengere og på slep så var det blekksprut og selvlysende. Jarle fikk best svar/napp når han brukte «makrell-flapper» på slepet. Vi fikk ingen langer så det bør prøves andre steder eller metoder. Og jeg har funnet ut at det er lurt å koble av strømkabel og sikkerhetsvaier når man skal koble av henger…

Vi opplevde fantastisk vær denne turen, utrolig bra faktisk. Største vindstyrke var litt ut på kvelden med ca 2 m/s. En annen ting var den enorme mengden med døde glassmaneter. Enkelte steder var de tett i tett nesten som en suppe. Måtte ha vært millioner av de. Noen som kan vite grunnen til denne massedøden av maneter?

Richard Sjursen